lördag, december 17, 2011

Kolaren Hanky

Dagens tips! I och för sig, man måste ha ett visst specialintresse om man ska till sig detta... ^^

Har du problem med ditt flinta och stål? Vet du inte vad du ska sätta fyr på med de där halvvarma gnistorna som det inte händer något med? Då har jag ett litet knep just för dig: Kolkaveldun!
Kaveldunet är en växt jag älskar för alla roliga saker man kan använda den till: Bladen, skotten och rotstocken går att äta (och man kan t.o.m. göra mjöl på stärkelsen i rotstocken!);
slemmet som bildas mellan bladen används som solskyddsmedel (ni kanske kommer ihåg det här); blomställningen går att äta som majskolv på våren; pinnen som blomställningen sitter på kan användas som pilskaft, osv. osv.
   Utöver detta kan man använda den mogna honblomställningen (cigarren) som stoppning i kläder och strumpor, men även som fnöske när man ska göra eld. Sätter man en låga till fröluddet som blir när man pillar upp cigarren så brinner det fenomenalt bra och snabbt, men man kan även göra kol av fröna. Detta fibrösa kol tar glöd vid låga temperaturer och fungerar således perfekt om man tar till flinta och stål, som ger gnistor med för låg temperatur för att antända kvistar och gräs.

För att fröna inte bara ska brinna upp och lämna kvar aska som inte kan användas i detta syfte, så måste man värma upp dem under hög temperatur, men hindra syre från att reagera med de antändliga gaserna som flyr vid upphettningen. Man tar då t.ex. en burk med lock som på bilden nedan och stoppar i det man vill ska kolas, sätter på locket så att det bara är en liten glipa öppen (så att gaserna kan komma ut och inte spränga burken) och ställer burken över elden.
 Knepet är just att få glipan liten nog för att det inte ska bli ett baksug så att allt brinner upp. Jag har sett video på när andra har gjort liknande, fast med bomullstyg, som är oftare använt såvitt jag förstår (men varför slösa tyg när det finns resurser i Moder natur?), och man då se gaserna antändas precis vid glipan. Det ser då ut som en tändarlåga, men det fungerar så länge lågan inte kan fortsätta ner i burken.
Mitt första försök till att framställa kol resulterade i att kaveldunet längs kanterna blev förkolnat, men att mitten inte ännu hade hunnit reagera pga isoleringen. Botten glödde rött där burken stod bland lågorna och jag blev lite orolig för vad som skulle hända. Nu vet jag dock att jag ska pröva att låta allt stå på längre, men när jag hade samlat ihop det jag kunde använda för mina syften, så testade jag att tända kolet med tändstål, som ger 3000 grader varma gnistor. Det fungerade perfekt! Det brinner inte med lågor, utan glöder så att man kan blåsa på glöden för att antända nästa steg i eldmakandet, t.ex. torrt gräs eller det vanliga kaveldunet.

Nästa steg är att testa det på riktigt - alltså med flinta och stål. Just nu håller jag på och letar i oredan efter att ha kommit tillbaka från skogen efter min fina kolstålkniv från Mora... Uppdatering kommer. =)
 Ett schysst block kol kan anas.

Tro inte att jag inte var frestad att sätta eld på den här högen! Jag var dock inomhus - nån måtta får det vara... =)

5 kommentarer:

  1. Sista bilden ser ut som att du slaktat ngt fluffigt... :P

    SvaraRadera
  2. du får sno ihop en ståltrådsbur på en käpp, klämma in kaveldunet och klämma oljan ur lite laxfisk och nötter för en grym fackla!

    SvaraRadera
  3. stoppa inte kläder med det där, då kommer du ju brinna upp!..

    SvaraRadera
  4. stoppa inte kläder med det där, då kommer du ju brinna upp!..

    SvaraRadera
  5. Haha! Jag ska hålla mig från kombon fluffkläder och öppna lågor! ;) Tack för varningen!

    SvaraRadera