söndag, oktober 30, 2011

Bröd för svåra tider/starka magar

Hej hej! Jag är inne i en vildmarkslivsfas - lär mig så mycket som möjligt, kollar instruktionsvideor, läser böcker och går ut och testar tekniker för fullt. Jobbar med Jonas, så varje rast blir fylld av diskussion och bollande av idéer.
Blev inspirerad häromdan att gå och plocka mig ett gäng ekollon för att göra kaffesurrogat och bröd... Instruktioner för brödet följer.

Plocka ekollon. Jag plockade typ ett halvkilo. Skala dem och lägg dem i hög.
Jag skalade dem färska, men jag har lärt mig att man hellre ska torka dem, så blir det lättare att få ut ollonen.
Mortla och krossa alltihop (utan skal, förstås).
Häll varmvatten på de krossade ekollonen och låt stå i en halvtimme. Målet är att laka ur garvämnena som gör dem för beska för oss vanliga dödliga att äta råa. Bilden gör ju att man redan kanske tappar aptiten, men fortsätt!
Sila bort vattnet genom att hälla blandningen genom en duk och vrida ur vätskan.
När man hällt varmvatten, låtit stå och silat tre-fyra gånger har man den här bollen som jag antar rent tekniskt sett kan kalla mjöl, men man får nog skriva "chrunchy" på paketet. Yum, yum! The proof is in the pudding, som det heter i ett och ett annat örike, och mjöl är ju inte det roligaste att äta i sin rena (sic) form, så jag gjorde ett bröd för att se vad det gick för.
Jag utgick löst från ett sconesrecept, eller det är egentligen väldigt lite som det här receptet har gemensamt med scones, så det kanske stämmer bättre att jag tittade på ett sconesrecept innan jag svepte ihop ekollonbröddegen. Jag använde ca 2 dl ekollonmjöl (fortfarande fuktigt), 0,5 dl vatten, 25 g smör och ett krm salt. In i ugnen 14 minuter på 200 grader.
Smart nog har jag inte bild på den färdiga produkten, men här är två små bitar innan de åkte in i ugnen. Den till höger hade lite sirap i degen för att testa två varianter, och jag måste säga att jag blev riktigt positivt överraskad! Brödet med sirap var faktiskt helt ok, och var helt klart godare än det osötade, men även det var ok med lite smör på. Under följer några citat från folk som testade det."Det är ju inte som bröd, utan det smakar typ nötkaka!" - Camilla

"Wow, fan va coolt!" - Jonas

"Jag har i alla fall smakat på det, men du får nog äta det själv" - Gerriet

6 kommentarer:

  1. Tufft!

    Så fort du lär dig krama ur sirap ur kaveldun eller så blir det riktig överlevnadslyx sen! går de att grädda i glöd/på eld?

    SvaraRadera
  2. Har inte testat att göra detta ute, men jag tvivlar inte alls på att man skulle kunna baka det på en tjock sten över elden, som man kan laga mycket annat.

    Dessutom har jag lärt mig ett himla coolt sätt att utvinna stärkelsen ur kaveldun på större skala än den vi gjorde genom att bara tugga på den, Robert, Robert och jag, så sirapen är inte så långt borta! ^^

    SvaraRadera
  3. Hm...starka magar? Innebär det här att de är svårsmälta?
    Grymt coolt dock! :) Måste smaka detta ngn gång!

    SvaraRadera
  4. De är rätt hårda, men jag skulle säga att Camillas kommentar om att de påminde om nötkaka stämmer rätt väl med vad jag tycker. Kan man äta krossad mandel tror jag att de här går ner också. =)

    SvaraRadera
  5. Häftigt.
    Själv har jag inte vågat mig på annat än äppelkaka.

    SvaraRadera
  6. Du borde testa med lönsirap i degen, det är godare än vanlig sirap. Ut och plocka mer ollon!!

    SvaraRadera